Шануймо наші традиції:
24 квітня, ПРОВОДИ. Через тиждень після Великодня, у неділю, понеділок і вівторок – поминальні дні. На Харківщині ці дні називають Проводки, Гробки, Могилки. Господині готувалися: пекли паски, пироги, фарбували крашанки, готували різні страви, в тому числі м’ясні та йшли родиною на кладовище поминати померлих родичів. На могилки клали крашанку, паску, цукерки, печиво. Налиту в чарку воду чи горілку ставили або ж розливали по могилці навхрест. Крашанки треба було скотити по могилці, а діти мали їх підхопити. З собою брали хусточки, рушнички і пов’язували на хрести. Якщо похована жінка, в’язали хусточку, а коли чоловік, то рушничок. Їх мали забирати чужі люди. Вважається, що коли з хреста знімали хусточку і біля могилки її напинали, то голова не болітиме.
В традиції, кожна господиня крім гостинців, що розкладали на могилки, несла з собою рушник та харчі для поминів.
Наталія Олійник
#Україна #Харківщина #українці #традиції #культура