Щануймо наші традиції: ОБЖИНКИ. До хліба в Україні завжди ставилися шанобливо

Щануймо наші традиції: 
ОБЖИНКИ.

До хліба в Україні завжди ставилися шанобливо

Щануймо наші традиції:
ОБЖИНКИ.

До хліба в Україні завжди ставилися шанобливо. Він є одним із найцінніших скарбів. Найбільш відповідальним етапом роботи вважається збір урожаю.

На Харківщині у давнину розпочинали жнива із зажинок, як правило, перед святом Петра і Павла (12 липня), а завершити мали до Іллі (2 серпня). Існує народна приказка «Ілля, наробить гнилля». Після свята починалися періоди дощів, а для збору урожаю це не є позитивним.
Колоски жали серпами, косили косами, а потім в’язали у снопи. На ниві складали у полукіпки (30 снопів), копи (60 снопів), стіжки (могло бути дві копи і більше), а згодом перевозили і зберігали у клунях. За традицією, жнива завершувалися Обжинками. У останній день жнив зжинали колосочки і зв’язували їх у снопик. Також із колосків плели обжинковий віночок. Віночок і сніп несли в село і урочисто вручали господарям. Це означала завершення збору урожаю. Господарі обов’язково частували жниварів.
#Харківщина #українці #традиції #звичаї

Джерело: ЛДНКС5