Шануймо наші традиції: МИХАЙЛОВЕ ЧУДО. 6 вересня за новим календарем вшановують пам’ять Архангела Михаїла (раніше відзначали 19 вересня)

Шануймо наші традиції:
МИХАЙЛОВЕ ЧУДО. 6 вересня за новим календарем вшановують пам'ять Архангела Михаїла (раніше відзначали 19 вересня)

Шануймо наші традиції:
МИХАЙЛОВЕ ЧУДО. 6 вересня за новим календарем вшановують пам'ять Архангела Михаїла (раніше відзначали 19 вересня). У вересні в Україні відбувається перехід від літа до осені. Температура повітря значно знижується, особливо вночі. У цей день віряни моляться Архангелу Михаїлу за захист від злих сил і негоди. На Харківщині цей день у народі називають Михайлове Чудо. Свято вважається каральним, тому радять цього дня не займатися важливими домашніми справами, особливо пов’язаними із польовими роботами. Наводимо деякі розповіді наших інформантів.

* «Це в Золочіві було. Поїхав дядько в поле, а йому кажуть: Не їдь, бо сьогодні Михайлове Чудо! А він каже: Ото й буде чудо, як посію. Поїхав із дочкою, а як волочів, дєвочка попала під борінки, шо волочуть. І так калікою осталася. Воно ж побило її дуже». (Зап. 28.10.2000 р. в с. Довжик на Золочівщині від Томенко Клавдії Тимофіївни, 1918 р.н. (с. Велика Рогозянка)
Наталія Олійник
#Харківщина #українці #традиції #звичаї