Шануймо наші традиції:
24 грудня – СВЯТВЕЧІР. На Харківщині, так само як і на всій території України, урочисто готувалися до Різдвяних свят. Напередодні Різдва господарі різали кабанчика, готували різні страви, особливими були домашні ковбаси, холодець, пироги з різними начинками. Святвечірній стіл, зазвичай, складався з пісних страв. Обов’язковими були на столі кутя, узвар (озвар), пироги з різними начинками. Цілий день страви та випічка стояли на покуті, а з появою вечірньої зірки всі члени сім’ї сідали до святкового столу. Господар насипав у полумисок куті і тричі кликав Мороза вечеряти. Кликати міг сидячи за столом, підійшовши до вікна чи виходив на вулицю. Після цього обряду починали вечеряти. До вечері запрошували і всіх небіжчиків. Їм залишали на столі полумисок із кутею в надії, що вони вночі мають прийти на вечерю. Після домашнього застілля діти несли вечерю своїм хрещеним, а також дідові і бабі чи тітці і дядькові. За це їх обдаровували гостинцями.
Наталія Олійник,
ООМЦКМ
#Харківщина #традиції